Mateřská a otcovská role a její význam pro zdravý psychický vývoj dítěte (přesun z 21.10.2021)

AKREDITOVÁNO MPSV UZAVŘENO

Lektor:

Prof. PhDr. Lenka Šulová CSc.

Významná česká psycholožka v oboru vývojové a sociální psychologie. Autorka řady odborných publikací nejen v souvislosti s raným vývojem dítěte, ale také se zaměřením na rodinné vztahy a vývoj dítěte v nich. Hostující profesorka na univerzitě v Toulouse; členka České a moravské psychologické společnosti; předsedkyně rady Nadace profesora Matějčka, členka vědeckých výborů v ČR i v zahraničí, psycholožka s dlouholetou vlastní praxí.

Popis:

Cíl semináře

Cílem semináře je nabídnout účastníkům vhled, jak funguje dnešní „moderní“ rodičovství. Jaký význam má otcovská a mateřská role pro zdravý psychický vývoj dítěte. Je vhodnější střídavá péče nebo výlučná péče jednoho z rodičů a za jakých podmínek? Odpovědi na tyto a další otázky si můžete ujasnit na semináři s psycholožkou prof. PhDr. Lenkou Šulovou, CSc., která se ve své praxi zabývá především vývojovou psychologií, raným vývojem dítěte a rodinnými vztahy s důrazem na vztahy mezi rodiči a dětmi.

V rámci kurzu bude představena problematika významu rodičovských rolí pro výchovu a zdravý psychický vývoj dítěte. Program se bude věnovat charakteristickým projevům současného rodičovství, se zaměřením na specifické chování otce a matky vůči dítěti. Toto téma bude probíráno jak v obecné rovině, tak i v rovině jednotlivých vývojových etap. Zvláštní pozornost bude věnována období raného věku, předškolnímu období a době dospívání. Kurz se také dotkne témat a rizik s nimi spojených, jako je výlučná péče jen jednoho z rodičů, střídavá péče a také tématu „dítě ve výlučné péči otce“, které je v české společnosti relativně nové.

Součástí kurzu bude i praktická část, ve které budou představovány konkrétní kauzy, a bude vedena diskuze s účastníky kurzu o konkrétních případech z jejich praxe.

Cílem vzdělávacího programu je poskytnout dotčeným odborníkům (příkladně opatrovnickým soudcům, pediatrům, pedagogům, psychologům, pracovníkům OSPOD či sociálním pracovníkům) dostatek odborných informací na dané téma a představit konkrétní kauzy. Účastník vzdělávacího programu si jeho úspěšným absolvováním osvojí nejnovější poznatky z oblasti vývojové a sociální psychologie a své poznatky bude schopen aplikovat v oblasti svého působení. Cílem je však též předání těchto informací rodičům, v rámci práce s rodinou, kteří zvažují rozvod s následnou střídavou péčí o dítě, či svěření dítěte do péče pouze jednoho z rodičů. Je důležité, aby si rodiče byli předem vědomi různých rizik, která mohou následně mít vliv na zdravý psychický vývoj jejich dítěte. Cílem kurzu je tedy jak vzdělávání, získávání dovedností, tak prevence.

Obsah semináře

  1. Charakteristické znaky současného rodičovství ve vztahu k psychickému vývoji dítěte.
  • fluidní, málo stabilní, proměňující se rodinné vztahy, alternativy rodinného soužití (neúplná rodina, znovusložená rodina, rodinné vztahy „na dálku“
  • modus vivendi, současné rychlé životní tempo, převládající hodnoty, zaměření na zájem jednotlivce
  • příliš „zralí“ rodiče, odkládání rodičovství do pozdějšího věku a s tím spojené souvislosti, jako příkladně zaměření rodičů na vlastní karierový růst, statusové dítě, vysoké ambice rodičů…
  • hyperrealita, vstup nových neživých médií do rodinných vtahů a především do vztahů dítěte
  1. Popis specificity otcovské a mateřské role a její význam ve výchovném působení na dítě. Jednotlivé vývojové etapy s akcentem na význam matky a otce ve výchově a v procesu formování osobnosti dítěte.
  • význam rodičovských rolí pro výchovu a zdravý psychický vývoj dítěte
  • aktivní hybatelé – pasivní konzumenti, málo společně vykonávaných pracovních i volnočasových aktivit dětí s rodiči, chybění modelů chování a autorit pro vývoj dítěte
  • rizika výlučné péče jednoho z rodičů
  • dítě v péči otce
  • individuální x kolektivní výchovné působení, jeho klady a rizika
  • komplementarita rodičovských postav

Harmonogram:

9:00 – 15:00

Jedná se o přesun z termínu 21.10.2021!

Místo konání:

Akreditace:

MPSV - A2018/0661-SP/PC; Akreditováno pod názvem: Rodičovská role a její vliv na zdravý psychický vývoj dítěte

Kategorie:

Sociální služby, Zdravotnictví

Pořadatel:

Aliaves & Co. a. s., Vyšehradská 320, PRAHA 2, IČ: 28988230, DIČ: CZ28988230

 Termín:

26.10.2021
ON-LINE

Začátek: 26.10.2021 09:00 (út)

Délka výuky: 6 hodin

Místo konání: ON-LINE

Cena za osobu: 2 620 Kč bez DPH

Var. symbol: 2140200330

Uzávěrka: 19.10.2021

Bližší informace a přihlášky:    +420 222 511 152     prihlaska@aliaves.cz