Nový stavební zákon - povolování staveb podle nového stavebního zákona

AKREDITOVÁNO MV UZAVŘENO

Lektor:

JUDr. Vladimíra Sedláčková

Bývalá dlouholetá ředitelka odboru stavebního řádu na MMR, kde se podílela na přípravě zákona o vyvlastnění, stavebního zákona, jeho novel a prováděcích vyhlášek. Jako členka autorského kolektivu spolupracovala na několika komentářích stavebního zákona a dlouhodobě publikuje v odborných časopisech. Je lektorkou a zkušební komisařkou pro ověřování zvláštní odborné způsobilosti na úseku stavebního řádu a vyvlastnění. Rovněž je členkou České společnosti pro stavební právo a v současné době se věnuje samostatné přednáškové činnosti.

Popis:

Cíl semináře

Dlouho připravovaná rekodifikace veřejného stavebního práva je ve finále. V současné době je návrh zcela nového stavebního zákona schválen v Poslanecké sněmovně Parlamentu. Cílem semináře je objasnit účastníkům, které stavby budou podléhat povolení, který úřad bude povolení vydávat a jakým způsobem stavební úřad povede řízení. Ve zkratce „co-kdo-jak“.

Účastníci budou informováni o rozdělení staveb na drobné  - jednoduché – ostatní – vyhrazené,  o rozdílné příslušnosti a způsobu povolování a užívání staveb podle jednotlivých druhů. Nový stavební zákon vytváří zcela novou soustavu státních stavebních úřadů a přináší velké změny v organizaci dotčených orgánů a jejich činnosti.  Zřizují se Nejvyšší stavební úřad, Specializovaný a odvolací stavební úřad a krajské stavební úřady, které tvoří soustavu orgánů státní stavební správy. Územní pracoviště krajského stavebního úřadu stanoví Nejvyšší stavební úřad vyhláškou. S naplněním cíle jedna stavba – jeden úřad – jedno povolení souvisí další změny v redukci současných forem povolení.

Obsah semináře

Program semináře:

  • Rozdělení staveb na drobné, jednoduché, vyhrazené a ostatní
  • Režim staveb u jednotlivých druhů staveb
  • Nová státní stavební správa (Nejvyšší stavební úřad, Specializovaný a odvolací stavební úřad, krajské stavební úřady a jejich územní pracoviště, jiné stavební úřady)
  • Úkony před zahájením řízení (předběžná informace, úkony dotčených orgánů, vyjádření vlastníka veřejné dopravní a technické infrastruktury)
  • Průběh řízení (náležitosti žádosti, účastníci řízení, námitky účastníků a připomínky veřejnosti, vyjádření stavebníka, posuzování záměru)
  • Povolení (lhůta pro vydání, náležitosti povolení, platnost, přechod povolení, změna a zrušení povolení)
  • Zrychlené řízení a rámcové povolení

Seminář je určen zejména zaměstnancům obecních, městských a krajských stavebních úřadů, zástupcům dotčených orgánů, autorizovaným architektům či inženýrům i odborné veřejnosti.

Harmonogram:

9:00 – 15:00

Místo konání:

Akreditace:

MV - AK/PV-59/2014; Velká novela stavebního zákona v praxi a judikatuře soudů

Kategorie:

Finanční a daňové právo, Majetek

Pořadatel:

Aliaves & Co. a. s., Vyšehradská 320, PRAHA 2, IČ: 28988230, DIČ: CZ28988230

 Termín:

30.07.2021
ON-LINE

Začátek: 30.07.2021 09:00 (pá)

Délka výuky: 6 hodin

Místo konání: ON-LINE

Cena za osobu: 2 620 Kč bez DPH

Var. symbol: 2140200241

Uzávěrka: 23.07.2021

Bližší informace a přihlášky:    +420 222 511 152     prihlaska@aliaves.cz