Zvláštní pravomoci stavebního úřadu, ukládání povinností, kontrolní prohlídka stavby v současné a budoucí právní úpravě

AKREDITOVÁNO MV UZAVŘENO

Lektor:

JUDr. Vladimíra Sedláčková

Bývalá dlouholetá ředitelka odboru stavebního řádu na MMR, kde se podílela na přípravě zákona o vyvlastnění, stavebního zákona, jeho novel a prováděcích vyhlášek. Jako členka autorského kolektivu spolupracovala na několika komentářích stavebního zákona a dlouhodobě publikuje v odborných časopisech. Je lektorkou a zkušební komisařkou pro ověřování zvláštní odborné způsobilosti na úseku stavebního řádu a vyvlastnění. Rovněž je členkou České společnosti pro stavební právo a v současné době se věnuje samostatné přednáškové činnosti.

Popis:

Cíl semináře

Cílem semináře je seznámit účastníky se zákonnými povinnostmi stavebníka a vlastníka každé stavby, s jednotlivými nástroji stavebního úřadu k provádění dozoru a k nápravě vad zjištěných na stavbách, s důvody a podmínkami vstupu na cizí pozemky a do staveb.

Obsah semináře

Stavební úřady nevedou pouze řízení o podané žádosti, ale stavební zákon jim svěřuje soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických osob a nad plněním jejich povinností vyplývajících ze stavebního zákona a právních předpisů vydaných k jeho provedení. Ve veřejném zájmu je stavební úřad oprávněn provádět kontrolní prohlídky stavby. Jeho zvláštní pravomocí je vlastníkovi stavby nařídit například provedení udržovacích prací, nezbytné úpravy na stavbě, nutné zabezpečovací práce, opatření na sousedním pozemku a stavbě nebo neodkladné odstranění stavby.

Seminář se bude věnovat právní úpravě stavebního zákona a obecné úpravě správního řádu při provádění řízení, vydávání rozhodnutí ukládajících povinností a jejich vymáhání. Seminář je doplněn o související judikaturu správních soudů.

Účastníci budou rovněž informováni o posledních novelách platného stavebního zákona a o stavu projednávání rekodifikace veřejného stavebního práva, zejména o budoucí úpravě kontrolní činnosti stavebního úřadu a podobě zakazujících opatření i opatření k nápravě. Nedílnou součástí semináře je diskuse k problematice semináře a odpovědi na dotazy účastníků.

Seminář je určen zejména zaměstnancům obecních, městských a krajských stavebních úřadů, zástupcům dotčených orgánů, vlastníkům staveb, odborné veřejnosti.

Obsah semináře:

Stavební dozor a zvláštní pravomoci stavebního úřadu

  • kontrolní prohlídky
  • neodkladné odstranění stavby
  • nutné zabezpečovací práce
  • nezbytné úpravy, stavební příspěvek
  • údržba stavby
  • vyklizení stavby
  • opatření na sousedním pozemku nebo stavbě
  • související judikatura správních soudů
  • vymáhání plnění uložených povinností

Další vybraná ustanovení stavebního zákona

  • povinnosti stavebníka a vlastníka stavby
  • vstupy na pozemek a do staveb
  • pořádková pokuta

Informace o budoucí právní úpravě kontroly prováděné stavebním úřadem a opatření k nápravě podle projednávaného nového stavebního zákona.

Diskuse, odpovědi na dotazy účastníků

Harmonogram:

9:00 – 15:00

Místo konání:

Akreditace:

MV - AK/PV-59/2014; Velká novela stavebního zákona v praxi a judikatuře soudů

Kategorie:

Finanční a daňové právo, Majetek

Pořadatel:

Aliaves & Co. a. s., Vyšehradská 320, PRAHA 2, IČ: 28988230, DIČ: CZ28988230

 Termín:

28.06.2021
ON-LINE

Začátek: 28.06.2021 09:00 (po)

Délka výuky: 6 hodin

Místo konání: ON-LINE

Cena za osobu: 2 620 Kč bez DPH

Var. symbol: 2140200222

Uzávěrka: 21.06.2021

Bližší informace a přihlášky:    +420 222 511 152     prihlaska@aliaves.cz