Rodičovská role a její vliv na zdravý psychický vývoj dítěte včetně problematiky výlučné a střídavé péče a výhradní péče otce - MPSV AKREDITACE

AKREDITOVÁNO MPSV UZAVŘENO

Lektor:

Prof. PhDr. Lenka Šulová CSc.

Významná česká psycholožka v oboru vývojové a sociální psychologie. Autorka řady odborných publikací nejen v souvislosti s raným vývojem dítěte, ale také se zaměřením na rodinné vztahy a vývoj dítěte v nich. Hostující profesorka na univerzitě v Toulouse; členka České a moravské psychologické společnosti; předsedkyně rady Nadace profesora Matějčka, členka vědeckých výborů v ČR i v zahraničí, psycholožka s dlouholetou vlastní praxí.

Popis:

Jak funguje dnešní „moderní“ rodičovství?

Jak moc jsou v psychice dítěte významné rodičovské role?

Je správná střídavá péče nebo výlučná péče jednoho z rodičů a za jakých podmínek?

Odpovědi na tyto a další otázky si můžete ujasnit na našem semináři s českou psycholožkou prof. PhDr. Lenkou Šulovou, CSc., která se ve své praxi zabývá především vývojovou psychologií v souvislosti s raným vývojem dítěte a vztahy mezi rodiči a dětmi.

V rámci kurzu bude představena problematika významu rodičovských rolí pro výchovu a zdravý psychický vývoj dítěte. Program se bude věnovat nejen charakteristickým prvkům současného rodičovství, ale zvláštní pozornost bude věnována specifickým znakům chování otce a matky vůči dítěti v obecné rovině i s důrazem na jednotlivé vývojové etapy. Především období raného věku, předškolního období a dospívání bude zmíněno detailněji. Kurz se také dotkne témat a rizik s nimi spojených, jako je výlučná péče jen jednoho z rodičů, střídavá péče a také tématu „Dítě v péči otce“, které je v české společnosti relativně nové.

Součástí kurzu bude také praktická část, ve které budou představeny konkrétní kauzy, a bude vedena diskuze s účastníky kurzu.

Cílem vzdělávacího programu je poskytnout dotčeným odborníkům (příkladně opatrovnickým soudcům, pediatrům, pedagogům, pracovníkům OSPOD či sociálním pracovníkům) dostatek odborných informací na dané téma a představit konkrétní kauzy. Účastník vzdělávacího programu si jeho úspěšným absolvováním osvojí nejnovější poznatky z oblasti vývojové a sociální psychologie a své poznatky bude schopen aplikovat v oblasti svého působení. Cílem je však též předání těchto informací rodičům, v rámci sociální práce s rodinou, kteří zvažují rozvod s následnou střídavou péčí o dítě, či svěření dítěte do péče pouze jednoho z rodičů. Je důležité, aby si rodiče byli předem vědomi různých rizik, která mohou následně mít vliv na zdravý psychický vývoj jejich dítěte. Cílem kurzu je tedy jak vzdělávání, tak prevence.

Obsah:

1. Současné rodičovství

Charakteristické znaky současného rodičovství ve vztahu k psychickému vývoji dítěte.

  • aktuální rizika pro zdravý vývoj dítěte
  • fluidní vztahy
  • modus vivendi
  • příliš „zralí“ rodiče
  • aktivní hybatelé – pasivní konzumenti
  • hyperrealista
  • individuální x kolektivní činnosti

2. Otcovská a mateřská role

Popis specificity otcovské a mateřské role a její význam ve výchovném působení na dítě. Jednotlivé vývojové etapy s akcentem na význam otce ve výchově a v procesu formování osobnosti dítěte.

  • význam rodičovských rolí pro výchovu a zdravý psychický vývoj dítěte
  • zaměřenost na zájem jednotlivce
  • dítě v péči otce
  • rizika výlučné péče jednoho z rodičů
  • komplementarita rodičovských postav
  • Gleasonova teorie mostu

3. Praktická část – příklady dobré a špatné praxe, kazuistiky, diskuze

Kurz je akreditován MPSV.

Harmonogram:

9:00–15:00

Konkrétní časový harmonogram Vám bude sdělen na místě.

Místo konání:

PRAHA - Budova ČSVTS, Novotného lávka 5, 110 00 Praha 1 (najít na mapě)

Akreditace:

MPSV - Ministerstvo práce a sociálních věcí
A2018/0661-SP/PC, Název akreditace: Rodičovská role a její vliv na zdravý psychický vývoj dítěte

Kategorie:

Sociální služby, Zdravotnictví

Pořadatel:

Aliaves & Co. a. s., Vyšehradská 320, PRAHA 2, IČ: 28988230, DIČ: CZ28988230

 Termín:

16.12.2020
Praha

Začátek: 16.12.2020 09:00 (st)

Délka výuky: 6 hodin

Místo konání: Praha

Cena za osobu: 3 590 Kč bez DPH

Var. symbol: 2040200516

Uzávěrka: 09.12.2020

Bližší informace a přihlášky:    +420 222 511 152     prihlaska@aliaves.cz