Novinky v opatrovnictví: 1. Clearing aneb řízení o svéprávnosti nově, 2. Nový pohled na řešení rodičovské odpovědnosti u osob s omezením svéprávnosti

POSLEDNÍ MOŽNOST PŘIHLÁŠKY

Lektor:

Mgr. Barbora Brozová Rittichová

Právnička Ministerstva spravedlnosti ČR, dlouhodobě se věnující vybraným tématům opatrovnické agendy.

Popis:

Novinky ze světa legislativy, judikatury a dobré praxe.

Cíl semináře

Seznámit účastníky s významnými novinkami ze světa legislativy, judikatury a dobré praxe v tématu svéprávnosti a opatrovnictví, s přesahem do tématu rodičovské odpovědnosti.

Obsah semináře

V první části semináře budou účastníci seznámeni s návrhem nové právní úpravy a inovativní praxe tzv. clearingu, neboli postupu již nyní využívaného na vybraných soudech v ČR v rámci řízení o svéprávnosti. Účastník se dozví odkud přišla dobrá praxe clearingu, jak a kde se tato uplatňuje nyní v ČR, jak by měla být rozšířena v budoucnu, co přesně je jejím obsahem i to, jak se vlastně dotkne osob se zdravotním postižením, jejích opatrovníků, rodiny apod.

 

V druhé části bude pozornost věnována tématu rodičovské odpovědnosti. Nejvyšší soud v nedávné době přijal významné rozhodnutí, které posouvá stávající náhled na postavení rodiče, který má omezenou svéprávnost směrem k lidskoprávnímu pohledu. Účastníci se dozví, v čem se tento náhled liší od předchozí praxe, zda je tedy ve světle nové judikatury nutné zasahovat do rodičovské odpovědnosti, jak se to dotkne postavení dítěte a druhého rodiče a další. V souvislosti s tímto tématem zazní i vybrané poznatky z výzkumu Univerzity Karlovy o matkách s mentálním postižením.

Harmonogram:

9:00 – 12:00 hod.

Místo konání:

Kategorie:

Sociální služby, Zdravotnictví

Pořadatel:

Aliaves s.r.o., Vyšehradská 320, 12800 Praha 2, IČ: 04636902, DIČ: CZ04636902

 Termín:

22.10.2024
ON-LINE

Začátek: 22.10.2024 09:00 (út)

Délka výuky: 3 hodiny

Místo konání: ON-LINE

Cena za osobu: 1 990 Kč bez DPH

Var. symbol: bude upřesněno

Uzávěrka: 15.10.2024

  Přihlásit na kurz
Bližší informace a přihlášky:    +420 222 511 152     prihlaska@aliaves.cz