Povolování staveb z perspektivy ochrany životního prostředí – úskalí nové právní úpravy

AKREDITOVÁNO MV

Lektor:

doc. JUDr. Martina Franková Ph.D.

Dlouhodobě působí  a přednáší na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.  Vedle toho dlouhodobě působila jako vrchní ministerský rada  na Ministerstvu pro místní rozvoj (odbor stavebního řádu), v současné době působí jako vrchní ministerský v odboru legislativním Ministerstva životního prostředí. Je lektorkou a zkušební komisařkou v Institutu pro veřejnou správu Praha, členkou rozkladové komise Ministra životního prostředí. Dlouhodobě se zabývá stavebním právem, právem životního prostředí, pozemkovým právem a vzájemnými vazbami mezi těmito obory, je autorkou řady odborných publikací věnujících se výše uvedeným tématům. 

Popis:

Cíl semináře

Stavební právo a ochrana životního prostředí jsou velmi úzce související materie. Ochrana životního prostředí je zájmem dotčeným při povolování staveb prakticky v každém případě, byť se samozřejmě míra tohoto dotčení velmi liší podle okolností konkrétního případu. Výše uvedené skutečnosti se promítají jak do procesních i hmotněprávních norem práva stavebního, tak do široké škály norem práva životního prostředí. To vše přináší celou řadu specifik při povolování staveb.

Cílem semináře je umožnit posluchačům porozumět výše uvedeným často složitým vazbám mezi povolování staveb a ochranou životního prostředí. Posluchači se seznámí s právními aspekty vztahu povolování staveb a ochrany životního prostředí a to zejména z pohledu nové právní úpravy stavebního zákona z roku 2021 a souvisejících předpisů, zejména tzv. změnového zákona (č. 284/2021 Sb.) a zákona o jednotném enviromentálním stanovisku. Reflektovány budou také novely vodního zákona a zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, které vstoupily v platnost v roce 2024. V rámci výkladu bude poukazováno také na nejdůležitější rozdíly mezi právní úpravou nového stavebního zákona a stavebního zákona z roku 2006. Posluchači budou seznámeni s jednotlivými nástroji ochrany životního prostředí při povolování staveb a se specifiky, které tyto nástroje přináší pro samotný povolovací proces.

V závěru semináře bude dán prostor pro diskuzi a pro připravované změny v právní úpravě, které jsou z hlediska tématu zásadní (návrh zákona o urychlení využívání energie z obnovitelných zdrojů).

Seminář je vhodný pro účastníky z řad veřejné správy (zejména ti, kteří působí na stavebních úřadech a na odborech ochrany životního prostředí) i z řad investorů (stavebníci, projektanti)

 

Obsah semináře

V rámci semináře bude podrobně vysvětleno zejména následující:

-        Výstavba a veřejný zájem na ochraně životního prostředí – nástroje k jeho ochraně při povolování staveb

-        Hmotné právo stavební a enviromentální požadavky na výstavbu

-        Vybrané procesní aspekty řízení o povolení záměru (specifika řízení o povolení záměru z hlediska ochrany životního prostředí)

-        Závazná stanoviska a vyjádření dotčených orgánů

-        Závazné stanovisko a vyjádření

-        Koordinované závazné stanovisko, koordinované vyjádření

-        Fikce závazného stanoviska

-        Zásada kontinuity stanovisek a závazných stanovisek dotčených orgánů se zaměřením na konkrétní příklady na úseku ochrany životní prostředí

-        Jednotné enviromentální závazné stanovisko a související změny právní úpravy

-        Ochrana přírody a povolování staveb (společné rozhodnutí)

-        Hmotně právní aspekty ochrany životního prostředí pro povolování staveb

-        (zejména ochrana zemědělského půdního, ochrana přírody, ochrana vod, ochrana ovzduší, ochrana lesa)

-        Posuzování vlivů na životní prostředí a povolování staveb

-        Význam zjišťovacího řízení pro povolování staveb

-        Závazné stanovisko EIA a možnost jeho integrace do jednotného enviromentálního závazného stanoviska

-        Související judikatura

-        Aktuální legislativní vývoj

-        Shrnutí možných procesních dopadů ochrany životního prostředí na povolování staveb a diskuse

Doporučená literatura:

Zákon č. 283/2021, stavební zákon, zákon č. 284/2021 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím stavebního zákona, zákon č. 148/2023 o jednotném environmentálním stanovisku, zákon č. 149/2023 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o jednotném environmentálním stanovisku. Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Zákon o ochraně zemědělského půdního fondu. Lesní zákon. Vodní zákon. Zákon o odpadech. Zákon o ochraně ovzduší. Správní řád. Návrh zákona o urychlení využívání energie z obnovitelných zdrojů).

Harmonogram:

9:00 – 15:00 hod.

Místo konání:

Akreditace:

MV - AK/PV-641/2021; Nový stavební zákon-změny v oblasti povolování staveb (webinář)

Kategorie:

Právo životního prostředíOstatní

Pořadatel:

Aliaves & Co. a. s., Vyšehradská 320, PRAHA 2, IČ: 28988230, DIČ: CZ28988230

 Termín:

01.10.2024
ON-LINE

Začátek: 01.10.2024 09:00 (út)

Délka výuky: 6 hodin

Místo konání: ON-LINE

Cena za osobu: 2 990 Kč bez DPH

Var. symbol: 2440200433

Uzávěrka: 24.09.2024

  Přihlásit na kurz

 Další termíny:

01.10.2024
Praha
13.03.2025
Praha
13.03.2025
ON-LINE
10.06.2025
ON-LINE
10.06.2025
Praha
Bližší informace a přihlášky:    +420 222 511 152     prihlaska@aliaves.cz