Schválená novela zákoníku práce pro rok 2024 – kritický pohled

AKREDITOVÁNO MV UZAVŘENO

Lektor:

doc.JUDr. Jakub Morávek Ph.D.

Působí jako docent na katedře pracovního práva a práva sociálního zabezpečení Právnické fakulty Univerzity Karlovy a jako vedoucí katedry pracovního práva a práva sociálního zabezpečení Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Vedle toho je též aktivním advokátem se zaměřením zejména na právo pracovní, občanské a správní, včetně ochrany osobních údajů. V letech 2010–2012 působil jako ředitel odboru právní podpory a schengenské spolupráce Úřadu pro ochranu osobních údajů, aktuálně je členem jeho rozkladové komise. Je autorem či spoluautorem řady odborných publikací, včetně komentářů k zákoníku práce, článků v odborných periodicích a  příspěvků v konferenčních sbornících Je úspěšným řešitelem a spoluřešitelem několika grantových projektů. Působí jako místopředseda České společnosti pro pracovní právo a právo sociálního zabezpečení, jako předseda sekce pro pracovní právo expertního orgánu České advokátní komory, soudcem kárného senátu Nejvyššího správního soudu a členem pracovní komise Legislativní rady Vlády. 

Popis:

Obsah semináře

V různých fázích legislativního procesu je několik návrhů novelizací zákoníku práce. Nejrozsáhlejším návrhem změnového zákona je reagováno na povinnou transpozici evropských směrnic, konkrétně směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1152 ze dne 20. června 2019 o transparentních a předvídatelných pracovních podmínkách v Evropské unii a směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1158 ze dne 20. června 2019 o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob.

 

Ve všech případech se předpokládá účinnost změnových předpisů v průběhu roku 2023.

 

Jelikož je transpozice evropských předpisů povinná (a Česká republika je v současné době s plněním závazků vůči EU již v prodlení, za což jí hrozí sankce), je téměř jisté, že (minimálně částečně) zákoník práce v roce 2023 dozná nikoli zanedbatelných změn.

 

Prvá část školení bude věnována kritickému zhodnocení navrhovaných změn zákoníku práce jak z hlediska akademického, tak (a to zejména) z hlediska praktické aplikace pohledem advokáta, konkrétně:

  • nově formulovaným pravidlům pro výkon práce mimo pracoviště zaměstnavatele, včetně pravidel poskytování paušálních náhrad;
  • zásadní koncepční změně dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (zavedení povinnosti rozvrhnout pracovní dobu v rámci dohod, zavedení práva na dovolenou atd.);
  • nové podobě informační povinnosti při vzniku a změně pracovního poměru;
  • změně právní úpravy rodičovské dovolené;
  • nově zaváděnému institutu otcovské rodičovské a prarodičovské dovolené;
  • změně právní úpravy zvláštních pracovních podmínek zaměstnanců pečujících o děti (právo na výkon práce mimo pracoviště zaměstnavatele atd.).
  • novým pravidlům pro doručování písemností, včetně elektronického doručování;
  • revidovaná pravidla v oblasti pracovní doby a doby odpočinku. 

 

Ve zbytku školení bude věnována pozornost právní úpravě pracovněprávních vztahů v kontextu aktuální judikatury vysokých soudů. Konkrétně se bude jednat zejména o následující oblasti:

  • důsledky vad právních jednání;
  • pracovní poměry na dobu určitou;
  • konkurenční doložka a zákaz konkurence během doby trvání pracovního poměru;

        skončení pracovního poměru a nároky z neplatného rozvázání pracovního poměru.

Harmonogram:

9:00–15:00 hod.

Místo konání:

Akreditace:

MV - AK/PV-511/2022, Zákoník práce - aktuality a praxe (webinář)

Kategorie:

Pracovní právo, Mzdy

Pořadatel:

Aliaves & Co. a. s., Vyšehradská 320, PRAHA 2, IČ: 28988230, DIČ: CZ28988230

 Termín:

22.11.2023
ON-LINE

Začátek: 22.11.2023 09:00 (st)

Délka výuky: 6 hodin

Místo konání: ON-LINE

Cena za osobu: 2 490 Kč bez DPH

Var. symbol: 2340200495

Uzávěrka: 15.11.2023

Bližší informace a přihlášky:    +420 222 511 152     prihlaska@aliaves.cz